Geniet na je werkdag van een welverdiend aperitief tijdens onze Apero Talks. Laaf je aan een glaasje, een knabbeltje en een smaakmakende spreker. In een uurtje neemt onze spreker je mee in een boeiend verhaal over voedsel, geschiedenis en kunst. We serveren vier sprekers die elk vanuit hun achtergrond een blik werpen op voeding, erfgoed en kunst.
CHARLOTTE KLEYN: TREK. ETEN ONDERWEG, TOEN EN NU
Reizen maakt hongerig. Ook in voorbije eeuwen, toen al veel mensen de wegen en wateren bevolkten, moest er onderweg worden gegeten. Hoe ging dat? Wat aten schepelingen in de veertiende eeuw? En hoelang picknicken we al?
Charlotte Kleyn bezocht musea en archieven op zoek naar het verleden van scheepsbeschuit, voedselrantsoenen en overdadige diners op stoomschepen. Ze was even nieuwsgierig naar de reizende eters van nu en ging langs bij de scouts, een marineschip en een vliegtuigcateraar.
Haar bevindingen bundelde ze in het boek 'Trek. Eten onderweg, toen en nu'. Een aantrekkelijk culinair-historisch kookboek over eten op reis, waarin ze middeleeuwse pelgrims volgt naar Compostela en via VOC-schepen, marcherende legers en picknickende Franse adel terecht komt in de business class van de KLM. Onderweg valt er veel historische kennis op te doen.
Andere aankomende evenementen
Apero Talk: Burp
'Smaak is subjectief'. Wie bepaalt wat goede smaak is, en wat goed smaakt. Geschiedenis en hoe kunstenaars hun wereld visualiseerden is een constante wisselwerking. Tijdens deze Apero Talk gaat BURP graag de discussie aan over interpretatie en smaak, goede of slechte.
Apero Talk: Tulli Padwa
Chef Tulli Padwa, bekend van de docureeks ‘Shalom allemaal’, brengt met ‘Geshmak!’ zijn eerste boek uit. In deze Apero Talk neemt chef Tulli je mee op een culinaire ontdekkingstocht met traditionele maaltijden langs de zeven dagen van de week en geeft telkens uitleg over de gangbare Joodse tradities.
Apero Talk: Regula Ysewijn
Tijdens deze lezing neemt ze je mee op een fascinerende reis door het verleden. Van het donkere roggebrood en de honingkoek die de ruggengraat vormden van een dagelijks feest op het bord tot lang vergeten recepten. Van wafel tot koek geeft een overzicht van gebak voor alle feesten van het jaar.