Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Erfgoedfestival ERFOOD trapt af met tentoonstelling 'Aan tafel!' in museum PARCUM

19 april 2024

Op 21 april wordt in Leuven de aftrap gegeven van het gloednieuwe culinair erfgoedfestival ERFOOD. De partners van Erfgoedlabo Leuven serveren zes maanden lang een breed publieksprogramma rond culinair erfgoed van Leuven en daarbuiten. ERFOOD bundelt tentoonstellingen, wandelingen, lezingen, workshops en theater tot een smaakvol programma.

Het festivalprogramma start met de tentoonstelling ‘Aan tafel! Eten bij moslims, joden en christenen’ in museum PARCUM. De tentoonstelling onderzoekt de wisselwerking tussen voedsel en religie. Religie bepaalt nog steeds voor veel mensen wanneer en hoe er gegeten wordt. Museum PARCUM belicht de eetregels, -gewoontes en tradities binnen de islam, het jodendom en het christendom. Welke rol speelt voedsel in het dagelijkse leven van de gelovigen? Welke plaats heeft voedsel in feesten, rituelen en tradities? Wat is de oorsprong en betekenis van bepaalde regels en gebruiken?

Het museum brengt het verhaal aan de hand van kunstwerken en erfgoedobjecten uit binnen- en buitenland: een majestueus 16de-eeuws wandtapijt, enkele bijzondere objecten uit de joodse en islamitische beeldcultuur, een 16de-eeuws drieluik van de Mechelse schilder Michiel Coxcie en enkele Vlaamse Topstukken waaronder een 16de-eeuwse koorkap en de 13de-eeuwse bisschopsstaf van de Heilige Martialis.

Museum PARCUM verbindt altijd de grote en kleine verhalen met elkaar. De tentoonstelling zal veel herkenbaarheid oproepen, bij oud en jong. Van het paaseitjes rapen tot de vele carnavalsstoeten. Maar duidt even goed tradities die voor heel wat mensen niet gekend zijn, zoals het verhaal achter de matzes, het Zemzem water en de ma’amoul.

“‘Aan tafel!’ past helemaal in de hernieuwde missie en visie van het museum,” aldus museumcoördinator Wouter Jaspers. “Middenin onze samenleving neemt museum PARCUM een open houding aan. Als een brave space willen we een genuanceerde kijk op en een beter begrip van het religieus erfgoed en de daaraan verbonden geloofsovertuigingen stimuleren. Zo willen we bijdragen aan een duurzame samenleving en een duurzame toekomst voor het religieus erfgoed.”

Het culinair erfgoedfestival ERFOOD en de tentoonstelling worden feestelijk afgetrapt tijdens Erfgoeddag op zondag 21 april in Abdij van Park. Bezoekers hebben die dag de kans om de tentoonstelling ‘Aan tafel!’ gratis te bezoeken. Er is daarnaast een uitgebreid aanbod aan activiteiten en rondleidingen op de erfgoedsite. ‘s Middags is iedereen welkom om deel te nemen aan een grote potluck.

‘Aan tafel! Eten bij moslims, joden en christenen’ loopt van 21 april tot en met 20 oktober 2024. Alle informatie en tickets via www.erfoodleuven.be.