Vijf nieuwe erfgoedcellen in Vlaanderen
Sinds 9 oktober zijn er geen 21 maar 26 erkende erfgoedcellen in Vlaanderen. De Vlaamse regering keurde toen de werkingssubsidies voor de periode 2021-2026 goed. 21 intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en vijf steden dienden een aanvraag in. In het totaal maakte de Vlaamse regering hiervoor 7,55 miljoen euro vrij. Een verhoging van bijna 1,64 miljoen euro tegenover de vorige beleidsperiode. Niet alleen de vijf nieuwe werkingen kunnen hiermee ondersteund worden. Ook de bestaande werkingen krijgen hierdoor extra ondersteuning.
Welke erfgoedcel is in mijn regio actief?
Het overzicht van de bestaande erfgoedcellen vind je hier. Vanaf 2021 komen daar volgende erfgoedcellen bij:
- Antwerpse zuidrand: zeven gemeenten uit de regio tussen Antwerpen en Mechelen
- De Merode: zes gemeenten op de grens van de provincie Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg
- Erfgoed Voorkempen: dertien gemeenten ten noorden van Antwerpen
- Rivier & Land: vijf gemeenten uit de regio rondom Mechelen
- Variant: dertien gemeenten uit Vlaamse Ardennen
Vanuit PARCUM gaan we graag met deze nieuwe organisaties in gesprek om zo tot een goede samenwerking rond religieus erfgoed in hun regio te komen.
Wat kan een erfgoedcel voor mij betekenen?
Een erfgoedcel ondersteunt en inspireert mensen en organisaties die zelf met lokaal erfgoed aan de slag willen gaan. Dit doet ze op diverse manieren. Het opzetten van publieksprojecten, het in kaart brengen, conserveren of digitaliseren van collecties, ... Kortom, een erfgoedcel spant zich in voor al het cultureel erfgoed in een regio of stad. Dus ook het religieus erfgoed.
Zo helpen sommige erfgoedcellen bij:
- het opstellen van een erfgoedinventaris
- het organiseren van een tentoonstelling van het religieus erfgoed in je kerkgebouw
- het digitaliseren van je erfgoedcollectie
- het mee levend houden van je lokale processie
- ...
De erfgoedcellen zijn voor PARCUM zeer waardevolle partners. Samen bereiken en ondersteunen we het hele religieus erfgoedveld. Waar nodig verwijzen we door en werken we samen.
Andere interessante blogartikels
Het ABC van het topstukkenbeleid
Onze PARCUM-collega’s Lotte en Bert waren op 13 november aanwezig op de informatiedag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO over het Topstukkendecreet en -beleid van de Vlaamse Overheid.
Ken jij de monastieke gebarentaal?
Het Europees netwerk voor immaterieel erfgoed van kloosters en abdijen kwam van 23 tot 27 oktober samen in de Franse Trappistenabdij Sept-Fons in Dompierre-sur-Besbre. De Abdij van Sept-Fons werd gesticht in 1132. Vandaag is er nog een levende gemeenschap aanwezig die heel wat immaterieel erfgoedpraktijken beoefend zoals de minder gekende praktijk: de monastieke gebarentaal.
17 oktober: Internationale dag van het Immaterieel Erfgoed
Vandaag is de allereerste Internationale Dag van het Immaterieel Erfgoed. Daarom maakte Werkplaats immaterieel erfgoed een video die de rijkdom en diversiteit van ons immaterieel erfgoed in Vlaanderen in beeld brengt.