Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Stagiaire Freya over haar ervaring

6 mei 2020

Stagiaire Freya liep enkele weken mee in het expertisecentrum en het museum. En ze viel 'met haar gat in de boter'. PARCUM saai? Dat vond ze alles behalve!

Geschreven door Freya De Cauwer

PARCUM: waar het hart van vol is, loopt de mond van over

PARCUM? Nooit van gehoord! Ojee… Ik begon dus als de wiedeweerga te snuisteren op de site van het museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur, want ik was op zoek naar een stageplek in het kader van mijn masterproef Wereldreligies. Ik zocht naar een heerlijke mix van kunst, cultuur, religie en actie.

PARCUM dus… Mijn blik op de site beloofde veel goeds en dus waagde ik de sprong. Ik viel daar met mijn gat in de boter! Fijne collega’s, heel veel ‘wow’- en ‘aha’-momentjes en al snel de kans om zelf initiatief te nemen. Hartverwarmend dat vertrouwen…

DSC 7623

Je ingraven in de bizarre, grappige, onbekende religieuze verhalen en objecten opent vensters

Freya De Cauwer
Stagiaire PARCUM

PARCUM, is dat niet saai? No way! Je ingraven in de bizarre, grappige, onbekende religieuze verhalen en objecten opent vensters, waardoor je ineens iets ziet wat je nog nooit gezien had. Verfrissend. En dan waren er nog de actiemomenten, zoals een leeggelopen klooster ontruimen: schatten spotten, labelen en fotograferen, vechten met meters bubbeltjesplastic, delicate uitsteeksels professioneel inpakken voor een veilige overtocht, en het stof uit je longen hoesten en van je kleren kloppen, want de verdwenen paters hadden zichtbaar een broertje dood aan poetsen! Misschien net goed, want een overmatige poetsdrift kan kunstwerken en kunstschatten beschadigen.

PARCUM? Gewogen en zeker niet te licht bevonden, integendeel: het museum heeft er alvast een ambassadeur bij: ik. Als je dus ooit eens vijf minuten tijd hebt, loop dan eens binnen in deze wondere wereld van kunst, cultuur, religie, en dialoog. In gedachten zie ik je mond al openvallen…

Andere interessante blogartikels