Knipsel Boek cover front

Exclusief kunstenaarsboek 'Fragile' beschikbaar!

8 december 2022

Een unieke uitgave

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Fragile' kwam het gelijknamige kunstenaarsboek tot stand. "Toen Het sigarenkistje openging voor het publiek, creëerde Van Caeckenbergh een boek dat aanvankelijk ‘Danke Schön’ zou heten, maar hij veranderde de titel uiteindelijk in Welkom (2018). Geen afsluiting, maar een opening. Een verwijzing naar de gastvrijheid waarmee Sint-Kornelis-Horebeke vanouds al bezoekers ontving. Dit nieuwe boek is fragieler, omdat het een stap achteruit kan lijken, terug naar Sint-Kornelis-Horebeke. In feite is het echter een kwantumsprong waarmee het vergane dorp terugkeert als een geluk. Dit boek geeft toegang tot een verstilde wereld waarin de sprakeloze verwondering bewaard is gebleven. Hoogst fragiel". (Tom Van Imschoot)

Expo

Met de tentoonstelling 'Fragile' richt PARCUM de aandacht volledig op Patrick Van Caeckenberghs Horebeekse periode (1997-2017). In 1997 vestigde de kunstenaar zich met zijn gezin in dit piepkleine dorpje in de Vlaamse Ardennen. De verhuis van de voortrazende maatschappij naar deze voortkabbelende microkosmos betekende de ontdekking van een nieuwe wereld. In het huldeboek 'Groeten uit St. Kornelis Horebeke' schrijft Van Caeckenbergh dat hij er in een schatkamer aan beelden en verhalen belandde, “onzichtbaar op het eerste gezicht, maar oh! zo teer in zijn bestaan”.

Met 'Fragile' keert Van Caeckenbergh terug naar Sint-Kornelis-Horebeke. De expo leest als een wandeling langs de geschiedenis van een kleine parochiegemeenschap, haar inwoners, hun petites histoires en de grootsheid die hierachter schuilgaat. In ‘Fragile’ neemt Patrick Van Caeckenbergh je mee naar zijn Sint-Kornelis-Horebeke. Voor het eerst zijn er door de kunstenaar vervaardigde giften uit Sint-Kornelis-Horebeke te zien.

FRAGILE BOOK HR 01 BACK

Andere interessante blogartikels