Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Vraag van de week: Mag ik de kerkstoelen met ontsmettings-alcohol reinigen?

16 juni 2020
Geschreven door Judith Delbaere

Sinds dit weekend mogen liturgische vieringen weer doorgaan. Duidelijke richtlijnen hierover staan in het draaiboek van de Belgische bisschoppenconferentie. In dit draaiboek zijn heel wat regels opgenomen om de hygiëne- en afstandsregels te garanderen. Het is daarbij ook belangrijk om met zorg om te springen met het religieus erfgoed. Samen met Monumentenwacht Vlaanderen stelden we daarom een infofiche op.

Om onherroepelijke schade aan het erfgoed te voorkomen, geven we je alvast enkele do's en dont's mee.

Wat niet doen?

  • Kleef geen stickers of bewegwijzering op historische vloeren of oppervlaktes (vb. kerkstoelen, lambrisering, ...). Ook niet met plakbland!
  • Gebruik geen ontsmettingsalcohol, natte of vochtige doekjes, zeep, geïmpregneerde schoonmaakdoekjes, ... om objecten te reinigen. Dit kan onherstelbare schade aanrichten.
IMG 1302

Wat wel doen?

  • Heb je maar één viering per week? Dan kan je het zitmeubilair in 'quarantaine' plaatsen (min. 24 uur). Besmetting is dan sowieso uitgesloten. Je hoeft de stoelen niet te ontsmetten.
  • Heb je meerdere diensten per week? Probeer de kerkstoelen afwisselend te laten gebruiken.
  • Biechtstoelen, schilderijen, ... hoef je niet te reinigen. Span eventueel een koord zodat bezoekers de objecten zeker niet kunnen aanraken.
  • Zorg bij het aanbieden van handgel dat deze niet op de vloer of andere oppervlakken drupt. De alcohol kan de oppervlakken aantasten. Zet de handgel in het portaal op een tafel (en leg er best iets onder om de druppels op te vangen). Vraag aan de bezoekers om de handen goed droog te wrijven voor ze naar binnen gaan.
  • Wil je de maatregelen duidelijk maken? Voorzie een infobord, of vraag een vrijwilliger de bezoekers te begeleiden. Wil je graag iets opplakken? Zorg dan dat je dit enkel doet op oppervlakken waarvan de lijmresten makkelijk te verwijderen zijn (vb. glas, plexibord, een statief, ...).
Anna Shvets
Anna Shvets

Hoe omgaan met textiel? En hoe lang moeten objecten in 'quarantaine'? Meer tips lees je in de infofiche.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Monumentenwacht Vlaanderen. Zij helpen je graag verder met specifieke vragen: info@monumentenwacht.be, 032 12 29 50.

Andere interessante blogartikels