Erfgoed verschillende erediensten in kaart gebracht
Een boeiende en gevarieerde mix van religieus erfgoed
We leven in een superdiverse samenleving. Naast heel wat culturen en tradities, brengt dit ook een veelheid van religies en levensbeschouwingen met zich mee. Dit leidt tot een boeiende en gevarieerde mix van religieus erfgoed. Het gaat dan bijvoorbeeld om gebouwen, objecten, documenten en tradities. Niet alleen oude of waardevolle relicten zijn erfgoed, maar alles wat betekenis draagt en een verhaal vertelt.
Maar op welke manier wordt er zorg gedragen voor dit erfgoed? En welke noden zijn er aanwezig bij de diverse erediensten in Vlaanderen? In 2019-2020 voerden PARCUM en KADOC-KU Leuven onderzoek naar het erfgoed en de erfgoednoden van de anglicaanse, islamitische, israëlitische, orthodoxe en protestants-evangelische eredienst. Want zowel voor hun eigen werking als voor de bredere maatschappij is het belangrijk dit divers erfgoed op gepaste manier te onderhouden en te beheren. Met het project 'Hemelsbreed: divers religieus erfgoed in Vlaanderen’ werd voor het eerst het erfgoed en de erfgoednoden van deze erediensten in Vlaanderen in kaart gebracht. Voor de rooms-katholieke eredienst werd zo’n onderzoek eerder al uitgevoerd.
Een grootschalige bevraging
In mei 2019 werden de geloofsgemeenschappen in het Vlaamse gewest bevraagd. Via een online bevraging werd gepeild naar de noden op het vlak van roerend (objecten, archief en documentatie), onroerend (gebouwen) en immaterieel erfgoed (tradities). Hiervoor werd samengewerkt met de koepelorganisaties van de erkende erediensten en het MAS (voor de provincie Antwerpen). Ruim 133 geloofsgemeenschappen vulden de bevraging in. Dit liet PARCUM en KADOC toe om per eredienst en per erfgoedsoort een analyse te maken.
Wat zijn de belangrijkste bevindingen per erfgoedsoort? Welke vervolgacties kunnen daaraan worden gekoppeld? En hoe zullen PARCUM en KADOC in de toekomst verder inzetten op een duurzame zorg voor het divers religieus erfgoed in Vlaanderen? Het uitgebreide gegevenspakket laat ons toe om onze dienstverlening optimaal af te stemmen op de noden en behoeften van de doelgroepen.
Het uitgebreid onderzoeksrapport brengt alle bevindingen samen. Maar wil bovenal de krijtlijnen zetten voor toekomstige initiatieven. De resultaten van de ‘Hemelsbreed’-bevraging vormen dus geen eindpunt, maar zijn een opstap naar een actieplan rond het erfgoed van de anglicaanse, islamitische, israëlitische, orthodoxe en protestants-evangelische eredienst in Vlaanderen
Andere interessante blogartikels
Het ABC van het topstukkenbeleid
Onze PARCUM-collega’s Lotte en Bert waren op 13 november aanwezig op de informatiedag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO over het Topstukkendecreet en -beleid van de Vlaamse Overheid.
Ken jij de monastieke gebarentaal?
Het Europees netwerk voor immaterieel erfgoed van kloosters en abdijen kwam van 23 tot 27 oktober samen in de Franse Trappistenabdij Sept-Fons in Dompierre-sur-Besbre. De Abdij van Sept-Fons werd gesticht in 1132. Vandaag is er nog een levende gemeenschap aanwezig die heel wat immaterieel erfgoedpraktijken beoefend zoals de minder gekende praktijk: de monastieke gebarentaal.
17 oktober: Internationale dag van het Immaterieel Erfgoed
Vandaag is de allereerste Internationale Dag van het Immaterieel Erfgoed. Daarom maakte Werkplaats immaterieel erfgoed een video die de rijkdom en diversiteit van ons immaterieel erfgoed in Vlaanderen in beeld brengt.