© Klassik Magazine

The Jane

De kapel van het oude Militair Hospitaal huisvest nu een van de mooiste restaurants ter wereld. The Jane is het geesteskind van topchefs Sergio Herman en Nick Bril.

Oude naam
Kapel Militair Hospitaal
Locatie
Paradeplein 1
2018 Antwerpen
Routebeschrijving
Functie
Commercieel
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Nee

Militair hospitaal

De herbestemde kapel maakt deel uit van de site van het voormalige Militair Hospitaal. Het ontwerp van het hospitaal dateert van 1899 en is van de hand van luitenant-kolonel Waffelaert. De uitvoering gebeurde tussen 1899 en 1907. De architectuur is in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance, neobarokke en neoclassicistische elementen.

Het hospitaal is onlosmakelijk verbonden met het klooster van de hospitaalzusters augustinessen die sinds 1912 in Antwerpen verblijven. De site telt twee kapellen. Het klooster had een interne kapel voor de kloosterzusters en een kapel voor de gewonde soldaten, die centraal tussen de paviljoenen lag. De grote kapel was toegankelijk via een overdekte gang. De kapel stond lange tijd leeg, ontdaan van al het meubilair.

© Arne Jennard
© Arne Jennard

Mooiste restaurant ter wereld

Het autonoom gemeentebedrijf AG Vespa nam het initiatief om via een publiek-private samenwerking een ontwikkelingsproject voor de herbestemming van de hele site op te starten. Het werd tussen 2004 en 2014 onder leiding van architectenteam Stéphane Beel en Lieven Achtergael in samenwerking met 360 architecten en Collectief Noord Architecten omgevormd tot een woonpark " 't Groen Kwartier."

De bekende chefs Sergio Herman en Nick Bril toonden interesse in de kapel om er een nieuw restaurant in te huisvesten, The Jane. Ze werden getipt door Job Smeets van Studio Job, die de nieuwe glasramen ontwierp. Het interieur is vormgegeven door Piet Boon. In 2015 werd The Jane uitgeroepen tot mooiste restaurant ter wereld.

© Piet Boon
© Piet Boon

Een tafel reserveren bij The Jane?

 • © Piet Boon
  © Piet Boon
 • © Piet Boon
  © Piet Boon
 • © Piet Boon
  © Piet Boon
 • © Piet Boon
  © Piet Boon
 • © Klassik Magazine
  © Klassik Magazine

Andere herbestemde kerken