Persvoorstelling: Tentoonstelling 'Religie - Helend - Verdelend' opent in PARCUM

Woensdag 7 november 2018

Tentoonstelling Religie - Helend - Verdelend opent in PARCUM

Vanaf 8 november loopt in PARCUM, het museum voor religie, kunst en cultuur in de Abdij van Park de tentoonstelling Religie - Helend - Verdelend. Deze expo neemt je mee in de delicate verhouding tussen religie, conflict en vrede. Tal van kunst- en cultuurobjecten uit zowel religieuze als museale collecties illustreren hoe religie doorheen de geschiedenis zowel oorlog als verzoening teweeg brengt.

Vrede is de kern van vrijwel elke religie. En toch worden ontelbare conflicten gevoerd in naam van God. Religie verzoent, maar brengt tegelijk ook oorlog. Naar aanleiding van 100 jaar Wapenstilstand en de komst van de Vredesbeiaard in Abdij van Park onderzoekt PARCUM de betekenis van religie in conflicten en verzoening doorheen de tijd. Hoewel de Eerste Wereldoorlog niet door een godsdienstconflict was ingegeven, was religie ook daar nooit ver weg. Beide partijen schaarden God aan hun zijde. En ook soldaten, eindeloos wachtend in de modder van de loopgraven, zochten toevlucht in hun geloof.

Wat is de betekenis van religie in conflict en verzoening? Wat doet dit met geloofsbeleving? En welke invloed heeft dit op de kunsten? Religie - Helend - Verdelend biedt geen pasklare antwoorden, maar laat ons nadenken over welke rol religie en levensbeschouwing kan spelen in de diverse samenleving van vandaag.

In deze tentoonstelling presenteert PARCUM historische kunst- en cultuurobjecten in combinatie met werk van enkele internationale hedendaagse kunstenaars. Zo zal er werk te zien zijn van Yael Bartana (°1970, Israël), Michael Rakowitz (°1973, VS/Irak) en Wael Shawky (°1971, Egypte).

Een nieuwe Vredesbeiaard naar aanleiding van 100 jaar Wapenstilstand

De aanleiding voor deze tentoonstelling is de nieuwe Vredesbeiaard van de Abdij van Park, die op 11 november 2018 ingehuldigd wordt. Precies 100 jaar geleden luidden de vredesklokken in onze contreien. De Vredesbeiaard komt er op initiatief van de stad Leuven en de Duitse stad Neuss, waarvan destijds enkele soldaten mee verantwoordelijk waren voor de zogenaamde Brand van Leuven in augustus 1914. De twee grootste klokken krijgen de naam van beide steden en dragen samen het opschrift: “Moge deze klokken vrede en samenhorigheid doen groeien”.

Religie - Helend - Verdelend loopt van 8 november 2018 tot en met 10 maart 2019 in PARCUM
Tickets: € 10 (standaard), € 8 (kortinghouder), € 5 (12-18 jaar ), gratis voor -12 jaar (audiogids inbegrepen)
Op zondag 11 november houdt PARCUM een grote feestopening met de hele dag gratis toegang voor iedereen.

De persvoorstelling vindt plaats op woensdag 7 november 2018 om 11 uur. Graag een seintje aan loes.verschuren@parcum.be indien u aanwezig zal zijn.