Persbericht: Stem voor je favoriet religieus erfgoed

Leuvense glasramen opnieuw in oorspronkelijke setting en restaurateurs aan het werk

Nog tot eind juni kan je in PARCUM, het museum in de Abdij van Park, de dossiertentoonstelling Bij nader inzien bezoeken. De expo laat de bezoeker zelf kiezen voor zijn favoriete stukken en reikt enkele waardevolle weetjes aan die je keuze kunnen beïnvloeden. Daarnaast kan je restaurateurs aan het werk zien en krijg je de unieke kans om enkele originele glasramen van de abdij in hun oorspronkelijke setting te bewonderen.

Met deze kleine expo zet PARCUM zijn rol als expertisecentrum voor religieus erfgoed in de kijker. De medewerkers van PARCUM komen in kerken dikwijls voor keuzes te staan waarbij het erfgoed gewaardeerd en geselecteerd moet worden. De argumenten die in die keuzes meespelen staan centraal in Bij nader inzien. Zo kan een voorwerp dat op het eerste zicht banaal lijkt, net heel waardevol zijn omdat er een bijzonder verhaal aan vasthangt of omdat men weet waar het vandaan komt. Via een stemformulier kan de bezoeker zijn favoriete stukken kenbaar maken.

Restaurateurs aan het werk en originele glasramen in pandgang

Een van de muren in het museum bevat belangrijke restanten van een muurschildering uit de 14de eeuw. Vanaf 7 juni kan je in de museumzalen restaurateurs aan het werk zien die de muurschildering zullen conserveren.
Daarnaast zijn in PARCUM twee van de originele glasramen te zien die glaskunstenaar Jan De Caumont in de 17de eeuw speciaal voor de Abdij van Park maakte. Het ensemble van 41 glasramen voor de pandgang van de abdij raakte in de loop der tijd verspreid over collecties in de hele wereld. 20 van deze ramen zijn nu al terug thuis in Leuven. In afwachting van de restauratie en definitieve terugplaatsing van de glasramen zijn ze nu tijdelijk te bewonderen in hun oorspronkelijke setting, bij natuurlijk daglicht.

Knutselatelier

Elke woensdagnamiddag en op zaterdag en zondag kan je in PARCUM gratis terecht in het knutselatelier. Kinderen van 6 tot 14 jaar maken er een eigen middeleeuws glasraam of kruipen in de huid van een restaurateur.

Praktisch

Bij nader inzien loopt van 21 april tot en met 24 juni in PARCUM, Abdij van Park 7, 3001 Leuven.
Vanaf donderdag 7 juni kan je restaurateurs live aan het werk zien aan de muurschilderingen.
Open: dinsdag - zondag | 10 - 17 uur
Tickets: € 3 standaard | € 2 kortinghouder | gratis voor -12 jaar
Knutselatelier: elke woensdag van 13 tot 16 uur en elke zaterdag en zondag van 11 tot 16 uur.
Meer info: www.parcum.be