Een bezoek aan PARCUM staat garant voor een boeiende klasuitstap. PARCUM staat open voor alle leeftijden, onderwijstypes en richtingen. Aangezien onze thematentoonstellingen handelen rond interreligiositeit, interculturaliteit, burgerschapsvorming en persoonsontplooiing, is een bezoek aan PARCUM uitermate geschikt voor het secundair onderwijs. Voor leerkrachten lager onderwijs raden we aan om een rondleiding op maat aan te vragen.

Vrij bezoek

Je klas kan de tentoonstelling zelfstandig ontdekken met behulp van onze meeneemgidsjes of audioguides. Ook een vrij bezoek moet vooraf gereserveerd worden.

Met een gids

Onze gidsen geven een boeiende en interactieve rondleiding, aangepast aan de noden van je klas. In een rondleiding van een uur zal de gids je leerlingen uitdagen om onze beeldcultuur anders te bekijken en om zich in te leven in het kloosterleven van vroeger. Dit alles met links naar onze samenleving vandaag, met aandacht voor zaken waar de jongeren van nu aandacht voor hebben. Het wordt beslist een boeiende tocht! Na de rondleiding volgt een interreligieuze afsluiter in onze educatieve ruimte, begeleid door de gids.

Met ons educatief pakket

Speciaal voor de tweede en derde graad secundair onderwijs (ASO – KSO – TSO) hebben we voor onze tentoonstelling Van de wereld een educatief pakket uitgewerkt. Met dit gratis te downloaden pakket kan u als leerkracht zelf aan de slag. Het pakket bestaat uit drie delen:

  1. Bereid je museumbezoek voor in de klas. Aan de hand van een klasgesprek bereiden de leerlingen zich voor op de thema’s die aan bod komen in de tentoonstelling.
  2. Tijdens hun bezoek ontdekken leerlingen het museum op eigen tempo aan de hand van een vragen- en opdrachtenbundel. De juiste antwoorden en interessante achtergrondinformatie is terug te vinden in de leerkrachtenhandleiding.
  3. Na afloop is een naverwerkingsopdracht voorzien. Hierbij kan de klas gebruik maken van onze educatieve ruimte. Hier worden de thema’s uit de tentoonstelling bekeken in het perspectief van andere wereldreligies. Aan de hand van uniek beeldmateriaal maken de leerlingen kennis met meditatieve beelden uit andere culturen. Een mooie interreligieuze afsluiter.

De voordelen van het educatief pakket:

  • U kiest zelf welke inhoud u interesseert en voor uw vak(ken) van toepassing is.
  • Wegens het vakoverschrijdend karakter van ons educatief pakket kan u samenwerken met andere leerkrachten: het werk wordt zo verdeeld en u kan uw eigen accenten toevoegen.
  • De praktische handleiding maakt het pakket toegankelijk voor zowel ervaren leerkrachten als voor leerkrachten die hun eerste excursie plannen.
  • U hoeft geen gids te boeken.

Praktisch

€ 5 per leerling - € 70 per gids (max. 20 leerlingen per gids)

Begeleidende leerkrachten krijgen gratis toegang op vertoon van hun lerarenkaart.

Gelieve uw klasbezoek minstens twee weken op voorhand te reserveren via bezoek@parcum.be.

Het educatief pakket is geschikt voor klassen van ca. 25 leerlingen. Er kunnen maximaal twee klassen tegelijk gebruik maken van de educatieve ruimte.
Begeleiding van 1 of 2 leerkrachten per klas is vereist.


Gratis met de klas naar onze locatie? Dat kan dankzij dynamoOPWEG. Klik hier voor meer informatie.

Openingsuren

Dinsdag - Zondag van 10u tot 17u
Nog tot en met 25.02.2018

Gesloten op maandag en feestdagen:
1 & 11 november; 24, 25 & 31 december en 1 januari

Educatief pakket

Reserveer je klasbezoek

Tijdstip onder voorbehoud van beschikbaarheid.