3

Sint-Anna-ten-Drieën

Sint-Anna-ten-Drieën is een moderne zaalkerk in beweging: ecokerk, fietskerk, en concert- en tentoonstellingsgebouw.

Oude naam
Sint-Anna-ten-Drieën
Locatie
Hanegraefstraat 1
2050 Antwerpen
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Cultuur
Spiritueel
Type bestemming
Valorisatie
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Ja

Een moderne zaalkerk

De Sint-Anna-ten-Drieënkerk is een moderne kerk uit 1970. Ze draagt sedert 2004 officieel de naam Sint-Anna-ten-Drieën, naar het aanwezige beeld van Onze-Lieve-Vrouw, haar moeder Anna en Jezus (1667). Het beeld verwijst naar de middeleeuwse Sint-Annakapel (vanaf 1330 een bedevaartsoord) op wat men nu nog populair ‘Sint-Anneke’ noemt op de Antwerpse Linkeroever.

De kerk is een ontwerp van architect Jos Ritzen (°1927), een parochiaan die recht tegenover de kerk woonde. Hij had een een polyvalente ruimte voor ogen. De binnenruimte heeft de vorm van een sint-jakobsschelp. De kerk is bijzonder door de glas-in-betonramen van de Franse glaskunstenaar Jacques Loire (°1932) uit Chartres. Deze kunstenaar ontwierp in 2012 een bijzonder eigentijds glazen tabernakel dat van binnenuit verlicht wordt. Diverse kunstenaars die de voorbije jaren exposeerden in de kerk lieten her en der in de kerk een werk na.

Tentoonstellingen en concerten

Aangezien het altaar verplaatsbaar is en de vloer licht hellend, leent de kerk zich uitstekend voor concerten en tentoonstellingen. Sinds 2009 worden er dan ook regelmatig concerten georganiseerd en is er elke zomer een tentoonstelling te zien. Tijdens de zomermaanden is deze kerk namelijk een open kerk. Voor tentoonstellingen worden kunstenaars uitgenodigd om de ganse kerk, de weekkapel en de ondergrondse ruimtes te gebruiken als expositieruimte. Daarbij wordt er telkens naar gestreefd om de kunstwerken zo goed mogelijk te integreren in de architectuur van het gebouw. Tot vandaag krijgt men niet alleen Vlaamse, maar ook Waalse en buitenlandse kunstenaars uit Frankrijk, Duitsland en Nederland over de vloer.

Het concertpodium in de kerk staat minstens 15 keer per jaar ter beschikking voor allerlei koren, orkesten, scholen en solomuzikanten. Zij spelen vooral klassieke muziek van oude en hedendaagse componisten. Daarnaast worden er ook bekende muzikanten uitgenodigd zoals Herman van Veen, Willem Vermandere, Scala, etc. In de kerk kunnen tot 700 personen een plaatsje vinden. Deze activiteiten in de Sint-Anna-ten-Drieënkerk worden georganiseerd door de ANNA3 vzw, een organisatie die jaarlijks meer dan 6.000 mensen bereikt.

1

De eerste fietskerk in België

Sinds 2011 is de Sint-Anna-ten-Drieënkerk ook een ‘fietskerk’, de eerste in België. Dankzij de Schelde-kerken-fietsroute kunnen sportievelingen ook aan hun trekken komen. Die route volgt de Schelde op beide oevers tot in Rupelmonde. In het kerkgebouw zijn er fietskaarten beschikbaar en zijn er voorzieningen om uit te rusten aan een picknickbank. Verder is er ook de mogelijkheid om eventuele drinkbussen bij te vullen en gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen.

Ecokerk

Sinds 2012 staat Sint-Anna-ten-Drieënkerk ook bekend als een ‘ecokerk’. Zo bevinden er zich 48 zonnepanelen op het dak van het gebouw, die genoeg stroom genereren voor de aanwezige elektrische voorzieningen. Het is zelfs mogelijk om elektrische fietsen gratis te laten opladen. Verder duidt het ecolabel ook op de recuperatie van regenwater voor het doorspoelen van de toiletten, het gebruik van ledverlichting, de verkoop van fairtradeproducten en het gebruik van een recyclagestraatje. De kerkfabriek beheert nog twee andere kerkgebouwen op Linkeroever. De bijkerk Sint-Lucas werd in opstal gegeven aan Sant' Egidio en de restanten van de kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Schelde werden samen met de terreinen in opstal gegevens aan de Scouting Linkeroever.

Andere herbestemde kerken