Marienhage2

Hotel Mariënhage

In dit Augustijnenklooster kan je tegenwoordig in stijl overnachten.

Oude naam
Mariënhage
Locatie
Kanaalstraat 4
5611 CS Eindhoven
Routebeschrijving
Functie
Cultuur
Publieke ruimte
Commercieel
Spiritueel
Type bestemming
Nevenbestemming (gedeeld gebruik)
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Nee

Een woelige geschiedenis

Op de restanten van het oude kasteel Ten Hage trokken de augustijner kanunniken in 1422 een klooster op, dat de naam “Ons Lieve Vrouwen op die Haghe” kreeg. De beeldenstorm maakte een einde aan de eerste honderdvijftig jaar vredig bestaan: in 1566 werd het klooster geplunderd. Vijftien jaar later, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, stak het Staatse leger het klooster in brand. Nog geen twee jaar later, in 1583, werd de oostzijde van het klooster door beschietingen beschadigd. Pas in 1628 zou het klooster herbouwd worden.

In 1686 nam de Staten-Generaal de gebouwen en landsdomeinen van het klooster in beslag. Het klooster bleef tot 1790 de residentie van de rentmeesters van de prins van Oranje. Na de onrust van de Franse Revolutie en de Napoleontische Oorlogen werd het klooster weer gebruikt als woonhuis.

School

In 1890 wist de Nederlandsche Augustijner Missie het complex te kopen en een jaar later werd opnieuw een klooster ingericht, met een nieuwe kerk. Deze Paterskerk was klaar in 1898. In hetzelfde jaar stichtten de paters een school, het Gymnasium Augustinianum. Deze school werd uiteindelijk te groot om nog binnen de muren van het klooster te huisvesten, waardoor ze na de Tweede Wereldoorlog van locatie veranderde. De vrijgekomen kloostergebouwen werden eigendom van de gemeente.

© Hotel Mariënhage
© Hotel Mariënhage

Hotel

Aangezien de Augustijnen de instandhouding en renovatie van de gebouwen niet konden bekostigen, gingen zij op zoek naar aanvullende gebruikers, waarbij het klooster verschillende publieksgerichte functies zou vervullen. Na grootschalige verbouwingen werden delen van het complex, waaronder het Augustinianum omgevormd tot een hotel met congres en conferentieruimten en restaurant. In de Paterskerk worden nog steeds de erediensten gehouden.

  • © Hotel Mariënhage
    © Hotel Mariënhage
  • © Hotel Mariënhage
    © Hotel Mariënhage

Andere herbestemde kerken