Het kerkenbeleidsplan voor nieuwe mandatarissen. Hoe opstellen en uitvoeren? (ism pivo)
Een kerkenbeleidsplan opstellen en uitvoeren, hoe begin je er aan? Wat is wettelijk verplicht? Na deze opleiding heb je de stappenplannen voor de opmaak en het implementeren van een toekomstvisie voor de kerken in jouw gemeente in de vingers. We geven je ook aandachtspunten mee voor een succesvol parcours. Deze opleiding is in samenwerking met Pivo Vlaams-Brabant.
Inhoud
- Historische inleiding over kerken en regelgeving.
- Kerkenbeleidsplan: van opmaak tot goedkeuring.
- Voorbeelden van neven- en herbestemmingen met achtergrondinfo.
Doelgroep
Leden van de besturen van de erediensten en kerkfabrieken, medewerkers en schepenen van lokale besturen. Voor deze vorming is geen voorkennis vereist.
Lesmethode en werkvormen
Powerpoint-presentatie met ruime mogelijkheid om vragen te stellen.
Andere aankomende evenementen
Vragenuurtje: Bestemmingsprofiel en timing kerkenbeleidsplan
Benieuwd naar wat er mogelijk is in je kerk? Tijdens een online vragenuurtje gaat Platform Toekomst Parochiekerken in detail over het bestemmingsprofiel, dat inzicht geeft in de ruimtelijke toekomstmogelijkheden van kerkgebouwen.
Lerende netwerkdag: 'Van alle domeinen thuis'
Op 4 februari 2025 organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed de lerende netwerkdag 'Van alle domeinen thuis' voor alle organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen, doorheen alle themadomeinen waarin immaterieel erfgoed leeft. PARCUM begeleidt één van de themasessies op deze netwerkdag onder de noemer: ‘Voor de eeuwigheid? Religieus erfgoed en spanning tussen traditie en vernieuwing’.
Netwerkdag Lourdesgrotten & kapelletjes
Op zaterdag 22 maart 2025 brengen PARCUM en KADOC-KU LEUVEN, in samenwerking met Monumentenwacht en andere partners, de twee netwerken Lourdesgrotten en kapelletjes samen op een boeiende netwerkdag te Kortrijk. Tijdens deze netwerkdag kom je meer te weten over de verschillende regionale subsidiemogelijkheden, krijg je praktische tips over onderhoud en gaan jullie als beheerders en vrijwilligers met elkaar in gesprek over onder andere het immateriële verhaal achter jullie Lourdesgrot of kapel.