Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Help de Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen te laten erkennen als immaterieel erfgoed

10 januari 2022

Op 17 januari wordt de heilige Antonius-Abt, ‘Toontje met het varken’, gevierd. Deze Sint-Antoniusvieringen zijn heuse volksfeesten. Jaarlijks nemen duizenden mensen uit verschillende dorpen en verenigingen hieraan deel. Met als belangrijk element de verkoop van varkenskoppen. Hoewel de vieringen er ook dit jaar wellicht wat anders zullen uitzien, kan je bijvoorbeeld in Rotselaar, Geel-Bel, Edegem, Oosthoven, Herdersem, Houtem, Achtel, Iddergem, Millegem, Koningshooikt, Wolfsdonk, As, Wever, Bocholt en nog heel wat andere Vlaamse dorpen rond 17 januari terecht om een (alternatieve) Sint-Antoniusviering mee te maken. Zelfs in deze moeilijke tijden hechten vele mensen belang aan deze viering en daarom willen we ze extra in de kijker zetten!

Op initiatief van enkele verenigingen, willen Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories en PARCUM de Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Samen met zoveel mogelijk lokale vieringen.

Hoe kan jij helpen? Het is belangrijk voor de erkenning om aan te tonen dat de Sint-Antoniusvieringen een breed gedragen fenomeen zijn. Daarom lanceren we een bevraging. Ben jij van ver of dichtbij betrokken bij een Sint-Antoniusviering? Of vind jij dat deze traditie niet mag verloren gaan? Vul dan de bevraging in. Organiseer je zelf jaarlijks een viering? Bespreek dan zeker met het organiserend comité om een registratie in de feestendatabank van Histories te realiseren om zo het erkenningsdossier mee te vervolledigen!

16124221830 a6c1a5c1a2 o

Naar erkenning als immaterieel erfgoed

Op initiatief van enkele verenigingen, willen Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories en PARCUM de Sint-Antoniusviering in Vlaanderen laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. In februari 2021 brachten we de erfgoedgemeenschappen samen. Ondertussen verzamelen we steunbetuigingen. Op die manier kunnen we aantonen dat de vieringen breed gedragen zijn.

Andere interessante blogartikels