Religie. Helend. Verdelend

8/11/18 - 10/03/19

Is religie helend, of net verdelend? In deze tentoonstelling beweegt religie zich tussen conflict en verzoening, en toont zich als bron van vrede, maar ook van verdeeldheid en geweld.

Tentoonstelling

Op 11 november 2018 wordt er, 100 jaar nadat de klokken in België, Frankrijk en Engeland luidden om de herwonnen vrede, een nieuwe vredesbeiaard ingehuldigd in de Abdij van Park. Deze vredesbeiaard is een samenwerking tussen de stad Leuven en de stad Neuss, waarvan twee detachementen reservisten destijds mee verantwoordelijk waren voor de zogenaamde Brand van Leuven in de nacht van 25 op 26 augustus 1914. De twee grootste klokken dragen de naam van beide steden en worden verbonden in het opschrift: “Moge deze klokken vrede en samenhorigheid doen groeien”.

De komst van de vredesbeiaard is de aanleiding voor de tentoonstelling Religie. Helend. Verdelend. De tentoonstelling stelt de precaire verhouding tussen religie, conflict en verzoening centraal. Vrede vormt de kern van vrijwel elke religie, en toch lijkt er geen einde te komen aan de conflicten en oorlogen gevoerd in de naam van God. Is religie, naast een bron van vrede, ook een bron van verdeeldheid en geweld, precies een bedreiging van die vrede? En hoe kunnen, in tijden van pluralisme, religie en levensbeschouwing net de dialoog tussen mensen van verschillende achtergronden bevorderen?

Verwacht je aan kunst- en cultuurobjecten uit diverse religieuze en museale collecties, en hedendaags werk van enkele internationale namen.