Piet Cayman

Een blik achter de schermen met decorbouwer Piet Cayman

Even geen gewijde stilte in het museum. Decorbouwers leggen de fundamenten voor de volgende tentoonstelling die opent op 3.07.2019: This is not a collection

We spraken met decorbouwer Piet Cayman van Atento.

We zijn met z’n drieën vandaag. We zijn vroeg begonnen want we overnachten in de buurt. De vorige tentoonstelling is afgebroken. Het is een hele puzzel om de nieuwe op te zetten met de herbruikbare blokken. We proberen zo goed mogelijk de plannen van het ontwerpbureau uit te voeren.

Deze keer zijn er wanden met zichtbare blokken. Aan een kant komt er een volle mdf-plaat gestoffeerd met een doek. De achterkant bestaat uit eiken platen. In het midden komt een nis met een object. Alles moet zelfdragend zijn want we mogen niet boren in de muren. Het is een beschermd gebouw.

Hier is iets dat we nog nooit gedaan hebben. Van deze bakken maken we een basis met gewicht voor een wand van mdf. Die is voorbereid in ons atelier en zullen we hier monteren en schilderen. De afwerking moet perfect zijn want het wordt een projectiescherm voor hedendaagse kunst.

Vandaag zal ik me bezighouden met de sokkel voor een kunstwerk van Berlinde De Bruyckere. Het zijn doeken met paraffine. Heel zwaar, maar het juiste gewicht is niet gekend. Dat is niet vanzelfsprekend. Je kan het ook te stevig maken.

Het laatste werkje is de soclage. Dat doen we de laatste week. Voor kleine beeldjes maken we een voetje of een armpje. Foto’s krijgen een steun. Dit is een houder in plexiglas. Als de firma met de schilderijen komt, lassen we de ophanghaken. Allemaal uniek voor één object. Dat is het leuke aan ons werk. Het is altijd anders.

Bekijk het filmpje op Facebook
Expo ‘This is not a collection’ vanaf 3-07-2019 in PARCUM